Barbecuen is een vorm van grillen waarvan de herkomst niet helemaal duidelijk is. Vermoedelijk is de Spaanse naam "barbacoa" van Indiaanse afkomst en kwam via Franse en Engelse boekaniers (zeerovers /vrijbuiters) die in de 17e eeuw de Zuid-Amerikaanse kusten onveilig maakten, in de Engelse taal terecht. Deze boekaniers keken destijds bij de inheemse bewoners de kunst van het langzaam roosteren, van voornamelijk varkens-vlees, af. Eeuwen later is barbecueën in Nederland, culinaire volkssport nummer één.
Sappig en smaakvol lukt niet altijd
Helaas is de manier waarop deze volkssport bedreven wordt niet altijd even smakelijk. Te vaak is het vlees verbrand en maskeert het gebruik van teveel saus een mooie vleessmaak.
Wij hebben een aantal tips voor je:
- Vlees dat snel klaar is (rood vlees) rooster je op het heetste vuur. Leg teer vlees op aluminiumfolie.
- Vleessoorten die veel tijd vergen , kun je het beste voorgaren in hete bouillon.
- Producten die altijd gaar gegeten moeten worden, met name kip, altijd voorgaren.
- Voorkom vooral dat het uitlekkende vet steekvlammen veroorzaakt. Doof ze met een bloemenspuit.
- Houd een afstand van circa 15 cm aan tussen het rooster en de hete kolen.
- Snijd vette randjes van het vlees een klein stukje in. Dat voorkomt het omkrullen en ongelijkmatig garen.
- Vraag voor grote stukken vlees altijd een grilladvies aan de slager. Gebruik een kernthermometer.
- Trek het vlees niet los van het grillrooster. Gun het zijn tijd. Het laat vanzelf los.
Smakelijk eten!